KULINARNE ZAWODY DZIENNIKARZY

Jakiś czas temu zostałam zaproszona do wzięcia udziału w II edycji Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy Sony. Spotkaniu gotujących dziennikarzy przyświecał szczytny cel pomocy Warszawskiemu Szpitalowi dla Dzieci przy ulicy Kopernika. 


Wystartowało dziesięć trzyosobowych drużyn dziennikarskich. Mnie przydzielona do ekipy Bartosza Węglarczyka. Pomagałam mu wraz z Wiolettą Podgórską.




Zawody odbyły się w przepięknej  Restauracji Vivandier na Górnym Mokotowie w Warszawie. 


Każdy z zespołów miał do dyspozycji takie same produkty, z których musiał zaproponować coś wyjątkowego, składającego się z dania głównego i deseru. Czas na wykonanie zadania to tylko 1 godzina.

Wśród gotujących dziennikarzy znaleźli się między innymi: Bartosz Węglarczyk(TVN), Marta Kielczyk (TVP2), Łukasz Szelecki (Polsat News), Adam Kuklewicz(Polsat), Ewelina Kopic (TV Puls), Robert Leszczyński, Marcin Michrowski (TVP2),Andrzej Roszak (RMF),  Anna Pawliczek (Aktivist), Aleksandra Lipiec (Tele Tydzień) no i ja. 



Imprezę poprowadziła Małgorzata Ohme, która dopingowała każdy z zespołów i opowiadała jak radzą sobie zawodnicy poszczególnych drużyn. Nad całością od strony kulinarnej czuwał szef kuchni restauracji VIVANDIER, jego mistrzowskie wskazówki były bardzo pomocne dla często mało doświadczonych w dziedzinie kulinariów dziennikarzy.


Praca i starania zawodników oceniane było przez jury konkursu w skład którego weszli m.in.: Lidia Popiel, Marta Kuligowska, Witold Szmańda oraz Agnieszka Jaśkiewicz (Sony).



Każdy z jurorów musiał skosztować danie każdej z drużyn i wystawić ocenę biorąc pod uwagę trzy najważniejsze kryteria: smak, prezentacja oraz trudność wykonania potrawy. 





Nagrody dla zwycięskiego zespołu – tablety Sony Xperia™ Tablet Z ufundowała firma Sony – sponsor tytularny wydarzenia. 



Komentarze